View Portfolio

Interior Design Portfolio

darcygreen


I studied Sustainable Interior Design at RMCAD. The entire process was online and it taught me a lot about persistence and humility. But after studying sustainable interior design I discovered a whole new world and now it has given my life purpose. Creating clean, efficient, and healthy environments for both people and animals makes me feel alive and well, giving my spirit its true definition.

Sioux Falls

AFAR: Abused Families + Animals Rescue

~Location: Frank Building, 8th & Railroad, Downtown Sioux Falls ~AFAR is domestic emergency housing developed for women, children, and their pets. Through the exploration of thoughtful design strategies, AFAR dignifies survivors’ needs by determining how to help them gain self-empowerment, safety and security, and reconnect them with friends, family, and the community. The ideas reflect a commitment to creating environments both welcoming and accessible, allowing all residents to rediscover themselves and rise from the ashes of their previous lives.

« Resident Kitchen + Dining The self-serve kitchen presents each resident with the ability to cook and clean for themselves and their children. While group activities and dinners are a part of the shelter's weekly events, being in charge of when and what they eat gives them some control back in their lives.

« Indoor Doggie Play Area This section is designated for the furry friends. South Dakota is subjected to some cold and bitter weather, limiting outdoor time for both pets and residents. By creating this indoor run-around space, animals are still able to run and jump and play. Separation is key to keeping the peace in doggie play area, so a small section is reserved for toy breeds.

« Outdoor Playground This space is designed to give children some empowerment, creating the ability to run and play freely, interacting with other children. This space is enclosed by a fence and lined with trees, but is easily seen from the community spaces of the facility. This space connects kids with nature through access to daylight, fresh air, and bright colors.

« Resident Kitchen + Dining Bright, cheery colors were used to represent the concept. Rising like a Phoenix from the ashes and starting a new life can only go hand-in-hand with light, airy colors that bring your eyes up towards the heavens. Tons of natural light can flood in all year round, creating a connection to nature and bringing some biophilic elements indoors.

« Garden Access to nature promotes well-being. Outdoor space offers opportunities for reflection, connection with children, privacy and healthy activity. Nature, including the feeling of sunshine and access to views of trees and wildlife, can provide healing effects on those recovering from trauma. Gardens can offer solace. Healing gardens can facilitate art therapy sessions, exterior group work sessions, and the option to garden. Gardens also offer a point of connection with other community programs, such as those aimed at environmental education. At the same time the garden wall can create a protected outdoor play space for children.

« Indoor Play Area Playing and having fun is what kids should do; therefore making spaces as fun and adaptable as possible increases their growth as people. Being with other children creates well-rounded individuals when they are older, while playing with toys and reading books gives the children a sense of worth and makes them happier and healthier.

« Outdoor Running Providing a space for both pets and humans creates strong bonds between the residents and their animals. Giving the animals their own space to run and play while in the safety of the fence gives them the freedom they may have been denied. Exercise and a connection to nature gives both the residents and their pets a better chance of healing and becoming stronger and more confident on their road to recovery.

« Indoor Doggie Kitchen By providing an indoor kitchen adjacent to the doggie boarding rooms, the residents have full control over when they feed their pets, when their pets are walked/played with, and when their pets go to sleep. This liberation creates a bond between resident and animal, giving them control that they may not have had before.

« Indoor Doggie Boarding By providing separate sleeping chambers for the furry friends, the animals can feel secure and safe. Each room is separate and blocks all vision of other dogs, which gives them a sense of privacy and eliminates any anxiety for each animal. Subtle music playing overhead has proven to calm the animals as they adjust to their temporary homes.

CarsForSale.com

This .com company needed a large space for it's growing company. It features a large call center with a slide, multiple break rooms, large coffee shop with a deck over-looking the lake, multiple conference rooms, restrooms, an auditorium, prefunction room and much more. The owner wanted a lively, energetic place for his workers to create sales and feel comfortable in their personal work spaces.

« Coffee Shop The wood floors, bright reds and yellows (the companies logo colors), funky light and ceiling elements, and beautiful granite counters create a warm and inviting environment in which all employees can relax and enjoy a cup of Joe.

« CEO Office with View of Fireplace The CEO's office features a floor-to-ceiling fireplace surrounded by lounging furniture where he and guests can hang out and discuss business. The counters are clad in granite which nicely accent the warm, rich tones of woods and coffered ceiling.

« CEO Conference Room The CEO'c conference room overlooks Lake Lorraine and features a coffered ceiling and large windows.

« Coffee Shop with Fireplace View The coffee shop with a view of the floor-to-ceiling fireplace, lounge seating and tables. The ceiling elements are Serpentina Waves from Armstrong. The pendant lights create warmth and an added element of color.

« CEO Conference Room Another angle of the conference room which features a large conference table and flat-screen tv. You can see the company's logo on the exterior wall, just outside the windows!

« Prefunction Room The gathering space outside the Presentation room features dropped ceiling clouds in multiple colors and exposed duct work. The windows overlook the walk-out patio and water feature.

« Coffee Shop Another angle of the coffee shop shows large windows overlooking the lobby in the eastern wing.

« CEO Office Coffered ceilings, wood floors, and warm, rich wood tones create an elegant, professional atmosphere for the CEO. Large windows allow for natural daylight to enter the room.

SGS Facility

The main entrance of the facility, rendering made by Lumion.

« Large Conference Room This space featured a large table and privacy film on the large windows. Lights proposed are made by 3-Form. Rendering created by Lumion.

« Medium Conference Room Just off the main entrance, this space was to mimic the reception area. Rendering made by Lumion.

« Medium Conference Room Another angle of the conference room off the reception area.

« Large Break Room/Class Room This space was designed to be versatile and impermanent. With a moving partition wall, the space can be used as a lunch room or classroom or a large presentation room. The waves were to be SGS orange and create a unique accent to the space. Created by Armstrong Serpentine Waves.

Concordance

« Concordance Entrance 'Impression Wall' Rendering Rendering of proposed 'Impression Wall.'

« Entrance Rendering Using Lumion rendering software.

« CEO Office A rendering of the CEO's office, using Lumion.

« Main office floor A rendering of the main office space, using Lumion..

« Main Entrance/Recpetion Area The bold colors highlight the 'Impression Wall,' creating continuity throughout.

« Accent Walls The accent walls broke up an otherwise long and drab office space. This was achieved bumping out with drywall and adding laminate flooring with Schluter Strips to give it a little depth.

« Concordance Main Entrance 'Impression Wall' The clients were looking for a 'wow-factor' when a customer or client walked into their new facility. This was achieved by adding Dune panels from Modular Arts. The sign was created by a local company that specializes in wall and neon signs.

« 'Impression Wall' An angled view of the 'Impression Wall' to show it's depth and texture.

« Reception Desk A look at the reception desk straight on.

« Office Space The office space with work mods moved in.

First Bank & Trust and Coffea

Located in the Dawley Farms development in northeastern Sioux Falls, SD, First Bank & Trust banned together with Coffea Rotisserie, a local favorite now starring in its third location. Together they combine the smooth sleekness of modern forms with the relaxed energy of wood-tones to create a warm, hip, and inviting atmosphere.

« Coffea Rotisserie This unique coffee shop accentuates the sleekness of the bank while adding warmth and charm to it's own side. Polished, stained concrete floors and wood laminated walls and ceiling fixtures aid in the warm, modern, industrial feeling.

« Coffee Bar This unique shape encourages people to go right or left after ordering, keeping a constant flow for people while waiting for their coffee. The bar is Cambria and wood laminate. This 'staging' area allows guests to get a unique view of the whole cafe.

« Bank View This view shows the floor from a different angle, highlighting the bright, open windows and the cool light fixtures.

« Main Entrance, Bank View The sleek wood tones and grey, concrete-esque of the tile work well together. Adding some unique light fixtures that mimic wood pallets created an industrial, modern, and inviting atmosphere. This bank has a 'no wall's' policy and encourages Coffea-goers to sit and relax in the lounging area.

« Coffee Shop This angle hints at the openness from bank to coffee shop.

« Bank A different view of the bank, exhibiting the open conference room.

« 'Apple nook' This phrase is coined by a leading designer because the space encourages laptop use and lounging.

« Coffee Shop The ceiling fixture is wood-like laminate and aluminum laminate that reflects the light and creates a cool, unique wall to display the menu.

« Bank This view sneaks a peak at the Coffea entrance while showcasing the lounging area.

« Bank Again, highlighting the 'no-walls' policy and the unique light fixtures.