View Portfolio

RSK

RSK


Reza Shahbazi Khamas

I was born on January 17, 1989 in Rasht, Iran and I am a permanent resident of Australia, recently graduated in Masters of Architecture from the University of Adelaide. During the final semester of my Masters degree I had a chance to work in Hafren architecture to gain experience in design development, construction documentation, and client meetings. I received my first bachelor degree from Azad University in Architectural Technology Engineering which was followed by an entry level position in the architectural office of Tahlil Bana in Iran. After completing the one year fixed term contract with The Tahlil Bana Office of Architectural designs, I entered The University of Adelaide and upon matching my previous credits I was enrolled for a year of full time study, which resulted in a Bachelor of Architectural design in 2014. In 2014 I had the opportunity to work as a Research Assistant in the University of Adelaide with a research focus on sustainable urbanism. I helped gather, input and analyse data from numerous locations, which resulted in incredibly interesting findings. During my bachelor degree in the University of Adelaide, I wrote and edited a chapter in a book with collaborations from fellow classmates, called ‘Readings of Adelaide 2014’, curated by Julian Worrall. In addition, working as a graphic designer for different companies gave me the opportunity to interact directly with clients and gain experience in Australian work environment.

Australia, Adelaide

Student accomodation

The ‘Rough Diamonds’ is located in the corner of Victoria Drive Street and Kintore Avenue in the North Terrace campus of The University of Adelaide. The ‘Rough Diamonds’ was made by three different shape of pentagons in the plan. In addition,the pentagons were divided into five triangles which formed the exterior of the building. The partition of the pentagons was possible by using different methods including rotating, mirroring and stacking. Rearranging the triangles to form a consisted shape was a challenge. My main focus was on the circulation and getting the best possible lighting for the interior of the building. I have tried to increase the flexibility of the design in order to make it possible for the building to built on differnt sites. This is due to the arrangement of triangles in sort that will insure the flexibility of design while the interior areas will not be affected. Inspired by information provided by Stan Allen, design was made from a specific form to afield. Therefore the buildings have the ability to change shape and meet the limitation of the site.

The Niji Hotel India

The language of the architecture emerges in a simple and direct way from the idea of the column, Which is inherent in most Persian (Mughal) architecture. Columns are placed at close centres. They are clad in gangapur sandstone both inside and outside to provide a sense of order that unifies the interior and exterior spaces. Almost floating between the columns are jaalis, or perforated masonry screens. Repeated extensively throughout the project, the jaalis filter sunlight and give privacy to the interior while maintaining selected city views. Clearly a reference to the carved masonry screens of traditional Indian architecture but in this contemporary interpretation they are timbers and fixed with stainless steel brackets. Throughout the day, these intricate screens cast animated shadows onto the building surfaces whilst at night the effect is that of a lantern.

Persian rug museum

The movement in the museum could be an extension to the pedestrian bridge. The ramps’ main function is to connect the four galleries through a flow movement backgrounded with traditional colors of persia.

360 Hotel

Underhill Houses

This architectural project goes by the name “Stay Grounded” and it’s all about a house which doesn’t take a bite out of the Earth we live on. It’s a house lowered into the ground, one where every square meter used to build the inner space of the house is given back to the Earth in the form of perimeter walls and green roof and garden. And think of the benefits for the human who wants to be smart with the money! Take heat and cold for example – what’s better than having a load of earth around you all the time – constant basement!

Sketches

Painting

Photography

Resume

Branding Package

Dilating Borders: Interpretation Ce

The architecture works on two essential parameters of the classification of space, the light and the temperature, therefore, my main focus in this project is to bring light and wind, as a main factor of temperature, with the same quality of atmosphere to my architecture. The best place for the architecture to be built with the same qualities of atmosphere without disrupting surrounding nature is the clearance between trees. From the start, the plan is composed according to the air flow in the clearing. The “Open Gallery” is focused on respecting the nature without disrupting the surrounding environment. The building is shaped between trees to salvage and merge with the atmosphere. The plan is organized like a Russian doll, shaped by 4 layers from the edge to the centre amongst trees which consist of columns, curtains made of fabric, glasses and wood panels. This plan, from the edge to the centre flows among the brightest and the darkest space, as a series of layers that each filter the density of light. On the other hand, The “Enclosure Gallery” is inspired by the density of the Cedar trees to form a space that captures the atmosphere inside the building rather than the outside. Therefore, to implement this quality, the architecture is formed to follow the movement of a gust of wind, sculpting itself to moderate the interior temperature which helps the space to emerge from bottom to top, cool to hot, on the principle of natural rise of air masses according to their density and temperature. In conclusion the project focuses on the field of space itself, the air density and intensity of its light, which is strongly conveyed in this plan. To prove this argument, the architecture of Open Gallery fills the clearance between the Cedar trees to blend with surroundings and uses the same qualities of light and wind to appreciate the existing atmosphere. On the other hand, the Enclosure Gallery brings these qualities into the interior of itself in order to deliver more control on the essential requirements for a gallery.

The Cluster Tower

The Cluster Tower is located on the corner of Franklin Street and Pitt Street. The location offers an opportunity to provide a higher density mixed use development as it is located within close proximity to public transport, retail precincts and other amenities. The multi-level development consists of retail on ground and first floor, auditorium and retail on level two and three, office from level 3 to 11 and residential from 12th floor to 24th. The building form consists of stacked volumes that vary in height and setback. The articulated masses culminate in a sculptural corner which addresses the junction of Franklin and Pitt Street. The building is designed as a sculptural object and integrates form, facade and planning into an overall concept. The building envelope is articulated, sculptured and setback differently so as to enhance the visual presence of the lower levels and reduces the visibility of the upper levels. The height of the overall building becomes ambiguous with the combination of setbacks, façade composition and materiality.